Cercetarile in stiintele educatiei au dus la dezvoltarea de noi strategii si materiale care vin in intimpinarea nevoilor elevilor si ii ajuta sa depaseasca dificultatile de invatare. Unul din domeniile care se bucura de un interes in crestere in prezent, este domeniul roboticii. Prin intermediul roboticii cele mai noi descoperiri din domeniul ingineriei si stiintelor pot sa fie studiate de elevi in scoala. Robotica permite o invatare interdisciplinara si activa. Programa propusa porneste de la experienta in utilizarea robotilor in scoala din anii scolari 2012-2013 si 2013-2014. Ideea programei a pornit de la un curs de formare continua, finantat de Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale (ANPCDEFP) si organizat de reteaua "Hands on Science”, numit “School’ Robotics. Dupa intoarcerea de la curs m-am ocupat de: popularizarea proiectului,  de motivarea elevilor si a profesorilor, de achizitia echipamentelor pentru activitatile de laborator si mai ales de activitatile de informare si formare desfasurate sub forma unui "Club de robotica", in afara orelor de curs. In paralel cu activitatile practice s-au desfasurat si activitati de prezentare si valorizare a produselor realizate de elevi. In anul scolar 2013-2014 am sustinut un optional de “Robotica” pentru elevii de la clasa a 7-a. Orele de robotica, atat cele din curriculum cat si cele extracurriculare desfasurate la clubul de robotica au fost foarte apreciate de elevi. Au fost organizate numeroase evenimete care au avut ca scop popularizarea roboticii in scoala si in comunitatea locala (prezentari, expozitii, concursuri).


Arduino este un instrument prin care poţi realiza sisteme informatice capabile să ‘perceapă’ şi să ‘controleze’ lumea înconjurătoare . Acest instrument este open-source şi este compus dintr-un mediu de dezvoltare (o varianta de Wiring – platforma folosită pentru procesare multimedia) şi o placă de dezvoltare cu microcontroler AVR. Arduino poate fi folosit pentru dezvoltarea de obiecte interactive. Informaţia este preluată de la o gamă variată de senzori şi comutatoare, se procesează în interiorul microcontrolerului AVR, şi este transmisă către o gamă la fel de variată de lumini, motoare, actuatoare etc.

Curs pentru elevi care participa la competitia First Tech Challange.

Cursul ofera linkuri catre VEX EDR Curriculum. Vex EDR ofera resurse pentru elevi si profesori care doresc sa construiasca roboti pentru competitii. (http://curriculum.vexrobotics.com/home)